Els Fets de Puigcerdà de 1937.

puigcerda“Objetivo: liquidar los anarquistas de Puigcerdà” de Josep Quevedo, editat per Descontrol, amb el seu autor i David Castillo. Nous documents i un nou enfocament dels fets de Puigcerdà que ajuden a interpretar els posteriors Fets de Maig. El llibre planteja quines són les raons profundes dels Fets de Maig de 1937, la transcendència que van tenir en diferents zones del país i el que van significar en l’evolució i posterior derrota bèl·lica.
El primer que analitza Quevedo és quina va ser la motivació. El govern de l’Estat, i també el de Catalunya, volien recuperar el control de la frontera pirenaica, a més del suposat control de l’ordre públic a Catalunya. Per aquest objectiu, l’estudi de Quevedo, busca l’arrel del suport de la burgesia catalana i el dels comunistes estalinistes, que acabaven de fundar el PSUC el mateix 1936, any del començament de la guerra.
 
 
Analitza la història oficial de cert nacionalisme català, representat per l’historiador J.M.Solé i Sabaté i gran part dels intel·lectuals adscrits a la família convergent. Quevedo també apunta el convergent Joan Pous i Porta i altres historiadors oficials que només busquen la criminalització d
e la CNT-FAI, així com el silenci sobre l’assassinat de Nin i la persecució del POUM i altres personatges i organitzacions antifeixistes.:

Deixa un comentari