Ruta Llibertària de Gràcia 1a Part

Mapavintage copiaEns és grat presentar-vos la primera part de la Ruta Llibertària de Gràcia, organitzada pel grup de Memòria Històrica de l’Ateneu Llibertari de Gràcia i que tracta fonamentalment la segona meitat del segle XIX. Després, vindrà la segona que inclourà el primer terç del segle XX, fins a la proclamació de la República en 1931. La tercera part, serà la II República, la Guerra Civil i la Dictadura. Finalment, la quarta, des de la Transició fins als nostres dies.
És fàcil preguntar-se el perquè avui fem la memòria històrica. Apuntem diversos motius:
• Per curiositat intel·lectual i/o professional
• Per comprendre el present, perquè els esdeveniments actuals es basen en els fets del passat i, així, poder decidir sobre el futur amb certes garanties per no equivocar-se gaire
• Reflexionar sobre la denominada “Transmissió Generacional” (vegeu el llibre de Clara Valverde, Desenterrar las Palabras): És l’impacte emocional rebut per generacions successives on els seus avantpassats (avis, besavis) van sofrir un genocidi i no van poder fer el duel corresponent en estar sotmesos a una feroç repressió. Es concreta en emocions (silencis, pors, ràbies, impotències, tristeses, etc.) que no poden expressar-se i que serien necessàries per superar el trauma. Expressions del tipus: “Sobretot, no et fiquis. Procura passar desapercebut” o “Amb el panorama que tenim i ningú es mou”, reflecteixen molt bé aquesta situació.
Sigueu, doncs, benvingudes a aquesta ruta i que gaudiu d’ella.

Deixa un comentari